zaterdag 12 januari 2013

Presenteren met Prezi

Zaterdag, lekker een blog update uit het weekend! Vandaag gaan we het hebben over Prezi, de eerste website waardoor ik enthousiast werd over het gebruik van ICT! Toen ik op een middelbare school les gaf, merkte ik dat leerlingen uitgekeken waren op Powerpoint presentaties. Op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden werd ik door een docent voorgesteld aan Prezi, en ik ben nooit meer terug gegaan...

Wat is Prezi?
Prezi is een applicatie op internet waarmee je dynamische en visueel aantrekkelijke presentaties kunt maken. Prezi beschrijft zichzelf als een communicatietool die je helpt bij het organiseren, presenteren en delen van je ideeën; Powerpoint 2.0 dus! 

Volgens de About sectie van de website is het 'een virtueel whiteboard dat je presentaties verandert: van monoloog naar conversatie. Het stelt mensen in staat tot het zien, begrijpen en onthouden van informatie.' 

Je kan je registreren met een e-mail adres en het is gratis! Ook is er een gratis onderwijsversie beschikbaar, waarmee je meer opslagruimte hebt dan bij een standaard gratis account. Deze onderwijsversie zorgt er ook voor dat je je Prezi presentaties privé kan houden (bij de standaardversie zijn je presentaties zichtbaar voor iedereen). De onderwijsversie is alleen beschikbaar als je je registreert met een e-mail adres van een school. 

Prezis kunnen worden toegevoegd aan, gekoppeld aan en gedeeld worden via Facebook en Twitter. De presentaties kunnen zonder account bekeken worden, dus cursisten hebben altijd toegang tot je presentaties. Het is ook mogelijk om je presentatie uit te printen, maar dan verlies je wel het dynamische element... 

Een simpele Prezi kan in principe in 10 minuten klaar zijn, maar door de vele mogelijkheden kan het zomaar zijn dat je langer bezig bent met het perfectioneren!

Wat zijn de voor- en nadelen van Prezi?

Er zijn veel voordelen en ook een paar nadelen aan Prezi. Ik heb deze voor jullie verwerkt in .. Een Prezi! Met de pijltjes onderin klik je door je Prezi. De twee kleinere daarnaast staan voor automatisch afspelen en voor volledig scherm.

Hoe kunnen docenten en cursisten Prezi gebruiken?

  1. Gebruik Prezi om materiaal te presenteren, net zoals je Powerpoint zou gebruiken.
  2. Creëer uitgebreide Venn diagrammen, tijdlijnen of andere schematische weergaven.
  3. Op bepaalde afbeeldingen kan je inzoomen zodat de details duidelijker worden.
  4. Belangrijke informatie kan gehighlight worden.
  5. Laat zien hoe bepaalde ideeën bij elkaar horen of in elkaar overgaan.
  6. Vertel een verhaal of bespreek een bepaald proces.
  7. Maak een digitaal portfolio.

En? Wat vind je er van? Klaar om te beginnen? Mooi, dan is het nu tijd voorrrrr *drum roll*

Stap voor stap naar je eerste Prezi! 

1. Ga naar www.prezi.com en klik rechtsboven in je scherm op de blauwe knop met 'sign up'.


Je komt nu in een scherm waarin je je license gaat kiezen. Ik heb ervoor gekozen om verder te gaan met de license voor studenten en docenten. Deze optie is een beetje verstopt, maar staat heel klein onder de Enjoy optie. Zie je het oranje hoedje? Daar moeten we naartoe!


In het volgende scherm kiezen we voor de gratis optie Enjoy Edu, in het groen.

2. Geef in het volgende scherm je e-mail adres door en druk op continue. Het gaat hier in ons geval dus om het Friesland College e-mail adres. Let op: dit e-mail adres zal ook je gebruikersnaam zijn om mee in te loggen.

3. Vervolgens vraagt Prezi een aantal schoolgegevens: de naam van de school, de plaats van vestiging, het land en de website van de school. Ook moet je hier een vinkje zetten waarmee je aangeeft dat je een actieve docent (of cursist) bent. Dit vinkje staat wat op een onhandige plek, namelijk onder de blauwe continue knop.


Druk hierna op continue.

4. Er is nu een e-mail naar je gestuurd met daarin een link om je account te activeren. Ga dus naar je inbox en klik op de link die je ontvangen hebt. Als je er niet op kan klikken, kan je de link ook kopiëren en in je adresbalk plakken. Druk daarna op enter.

5. Prezi vraagt nu om persoonlijke informatie. Geef je voor- en achternaam op en kies een wachtwoord. Dit wachtwoord moet je twee keer intypen. Zet ook een vinkje waarmee je aangeeft dat je akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden.

6. Dat was het al! Je account is aangemaakt. Je komt nu in je startscherm. Zoals je kan zien hebben we momenteel 0 Prezis. Sneu hoor..
In dit scherm zie je een aantal dingen: Your Prezis is dikgedrukt, dit is namelijk het scherm waar we nu in zitten. Daarnaast staat Learn. Dit is waar je instructievideos, Frequently Asked Questions en support kan vinden. Ik heb ergens gelezen dat de helpdesk van Prezi erg snel is: binnen 3 uur was een kapotte Prezi weer gerepareerd! Ik zou je aanraden om een filmpje te bekijken en dan even aan de slag te gaan met een presentatie. De video's bevatten best veel informatie namelijk.

Naast Learn staat het tabblad Explore. Hier kan je miljoenen Prezis van andere mensen bekijken en dat zou ik ook zeker doen, want je kan deze Prezis gewoon kopiëren  Ze worden dan op je eigen account vermeld zodat je ze altijd terug kan vinden. Laten we eerlijk zijn: we hoeven niet allemaal het wiel uit te vinden en we hoeven daar al helemaal niet allemaal een Prezi bij te maken...

7. We gaan terug naar het tabblad Your Prezis en drukken daar op de blauwe knop waarop '+ new Prezi' staat. Er verschijnt nu een pop up: typ hier de titel van je Prezi en eventueel een beschrijving. Druk daarna op  'Create new Prezi'.

8. We kunnen nu kiezen uit verschillende sjablonen. Ik heb besloten om te kiezen voor een sjabloon, omdat alles wat ik daarin kan doen ook mogelijk is op de blanco pagina. Kies je template en klik rechts onderin op 'Choose'.

9. Prezi heeft nu een opzetje gemaakt voor jouw presentatie. Links zie je de volgorde waarin de dia's afgespeeld worden. Je kan hier op klikken en dia voor dia je presentatie bewerken. Dat is dan ook precies wat ik in de vorige en de komende Prezi gedaan heb. In principe heb ik alleen de tekst aangepast. Dit doe je door op de bestaande tekst te klikken en te kiezen voor 'Edit text'. Hier heb je ook de mogelijkheid om de tekst helemaal te verwijderen.

Maar wat is er nog meer te zien? Ik ga het je uitleggen aan de hand van een Prezi!  De knoppen van Prezi

10. Ik wilde hier een video plaatsen waarin uitgelegd wordt hoe je vanuit een blanco Prezi gaat werken, maar die video's zijn allemaal van voor de laatste updates. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is het pad: de volgorde waarin je dia's worden afgespeeld. Je kan op elk moment werken aan je pad door op 'edit path' te klikken. Als je een nieuwe dia wil toevoegen zijn er twee opties:

  • je maakt een nieuw frame; hierdoor wordt het frame automatisch toegevoegd aan je pad. 
  • of je klikt op 'edit path' en klikt op het stuk tekst, de afbeelding of de video die je aan je pad wil toevoegen. 

Ik zal morgen proberen zelf een filmpje voor jullie te maken!

Update: het filmpje is gelukt, maar het geluid is verschrikkelijk!

http://www.youtube.com/watch?v=S-iJcc4G6s8

Voor vragen: l.brouwer2@fcroc.nl ! Na de toetsweken ga ik in Leeuwarden van start met de workshops, dus wees welkom!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten